Stedenbouwkundige opzet Dorp A en B

jac huijsmans 09-09-2017 3072 keer bekeken

In de dorp scenario's A en B is er ruimte voor zowel grondgebonden woningen (EGW)  alsmede MGW. Bij beide scenario's valt me op dat er relatief weinig ruimte is voor vrijstaande woningen, iets wat Doorn juist zo kenmerkt. Hier moet juist in voorzien worden. (betaalbaar tussen 6 en 9 ton) Met straatjes die slangvormig het beeld van de wijk bepalen in plaats van deze rechtoe rechtaan struktuur die scenario Dorp A laat zien. Als referentie beeld geldt de Willem de Zwijgerlaan als straat profiel. 

In (monumentale) gebouwen kunnen de MGW worden gesitueerd. Maar ook in nieuwbouw. Energie neutrale (of ten minste BENG) gebouwen bepalen het beeld. Gebouwen die gezondheid stimuleren. 

In de Stedebouwkundige beeldkwaliteit moet er gezocht worden naar een mix van duurzame groene architectuur, er bijna geen onderscheid tussen 'groen' en 'stenen'. De wijk levert energie aan het bestaande dorp, dat soort dingen. Leg de lat superhoog, het RVB verkoopt immers simpelweg tegen de hoogste prijs, dus de uitgangspunten voor de ontwikkelaar moet kwalitatief van aard zijn, hiervoor moet de Gemeente UH voor zorgen. Anders geen medewerking voor een bestemmingswijziging naar wonen. Wonen levert daarbij het meeste op uiteraard. Dus in ruil voor wonen, een gezond duurzaam energie positief project. Bij het Healty Urban Quarter in Utrecht, kiezen ze ervoor om bossen van de heuvelrug op de gevels van de appartementen te maken. Dus waarom niet hier verplichten om alle woningen van hout te bouwen, hout dat is gewonnen uit de verantwoorde verdunning van de bossen uit de heuvelrug.  

Uit de woningopbrengsten kunnen onrendabele functies worden gesponsord. Zoals een Toeristische toevoeging aan het verouderde gamma van vakantieparken en vakantie woningen. Deze plek moet naast het wonen dus een impuls voor het bestaande toerisme gaan worden. Bijvoorbeeld een Oasis Parcs zoals in Ouddorp. Maar dan wel ietsje goedkoper. Dat trekt mensen. En doorstaat de tand des tijds. Zakelijk Nederland moet voor haar heisessie's hier naar toe komen. Omdat het de top van Nederland is. 

Daarnaast, als het om werken gaat, zou ik inzetten op bos ecologie. Wat kunnen we met onze bossen in Nederland doen? Wat is ons antwoord op de ontbossing vanwege de pallet industrie? 

Doordat de wijk zo dicht tegen Doorn aan ligt, lijkt het voor de hand te liggen om een dorpstructuur door te zetten. Scenario B met de kolossale woongebouwen sluiten totaal niet aan bij de sfeer van het dorp Doorn. 

 

 

Klik hier aan te melden voor de nieuwsbrief.

LET OP: Wanneer u ingelogd bent kunt u onder 'profiel wijzigen' naar het tabblad 'instellingen' gaan en daar onder privacy uw registratie aanpassen zodat uw gegevens niet voor anderen zichtbaar zijn.

Cookie-instellingen